Over ons

Het is aan het einde van een zwoele zomerdag. Ik zit op een  heuvel in de schaduw van een oude olijfboom.

Mijn gedachten dwalen over de uitgestrekte velden voor mij.  Waarschijnlijk hebben mijn vader en mijn grootvader hier ook  zitten mijmeren over hun leven en over hun toekomst.  Mijn ouders stammen uit een oude Turkse wevers-familie.  Ons huis, de naast gelegen weverij en onze olijfboomgaard  zijn al eeuwen in het bezit van onze familie.  Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan.

Mijn vader weeft hamamdoeken volgens een eeuwen oude familie traditie. En al zeg ik het zelf;  we zijn er erg goed in. We hebben nog weefmachines die  mijn voorvaders zelf hebben gemaakt.  Waarom zijn jullie dan zo goed ? Zie ik u denken.  Jarenlange ervaring, de beste katoen en dat samen  met een ander belangrijk aspect, de liefde en passie waarmee onze hamamdoeken dagelijks worden geweven, Maar goed, aan het einde van die zomerse middag, neem ik een beslissing. Een vergaande beslissing die vanaf dat moment mijn leven zal bepalen. Ik ga er voor zorgen dat het familiebezit voor een volgende generatie behouden  zal blijven. Dit alles mag nooit verloren gaan. Direct na mijn opleiding ben ik immers al een eigen textielbedrijf begonnen. Ook een weverij maar dan gespecialiseerd in een industriële productie van badtextiel. Ik wilde alles efficiënter en op een grotere schaal doen dan mijn familie al eeuwen deed. Ik heb een mooi bedrijf opgebouwd. Over de hele wereld hebben we klanten. Zo mag ik ook Funnies Holland tot één van mijn trouwe klanten rekenen. Het toeval wil dat ik de dag nadat ik die belangrijke beslissing heb genomen, een afspraak heb met Harold, de eigenaar van Funnies Holland. Onder de merknaam Funnies ©  produceren en verkopen zij in Europa al tientallen jaren een breed scala aan badtextiel en baby-artikelen. Tijdens dit gesprek vertel ik hem over mijn beslissing om het familiebedrijf  over te nemen en de traditionele productie van hamamdoeken voort te zetten. Harold is direct enthousiast en gaat deelnemen in ons nieuwe project. De hamamdoeken worden geproduceerd onder de merknaam Havlu ©. Het woord ‘Havlu’ betekent handdoek in het Turks. Behalve hamamdoeken gaan we ook badtextiel en andere artikelen produceren. Mooie pure producten met een eigentijdse moderne uitstraling.

bulent-handtekening

– Bülent Kordomaz

 

 

Vormen en kleuren hebben mij altijd gefascineerd.
Geef me een potlood en een vel papier en ik kan me uren uitleven.
Ontwerpen is mijn lust en mijn leven. Het was bijna  vanzelfsprekend dat ik na mijn middelbare school industriële  vormgeving ben gaan studeren. Het ontdekken van onbekende culturen is een andere passie van me. Het was natuurlijk een onweerstaanbare  uitdaging toen ik de kans kreeg om een jaar in Istanbul te studeren.

East meets West.
Onvoorstelbaar mooi en indrukwekkend. In Istanbul is mijn  interesse voor authentieke textielproducten ontstaan.
Natuurlijk heeft, eerst mijn relatie en later mijn huwelijk  met de dochter uit een eeuwenoude Turkse wevers-familie  hier ook een belangrijk deel in gehad. Ik ben heel dankbaar dat ik deel uit mag maken van het Havlu-team. We starten heel basic. Enkele goede designs in een beperkt aantal kleuren.

Gaande weg gaan we het assortiment verder uitbreiden zowel in de breedte, als van elke productgroep zelf. Het is fijn dat we allemaal dezelfde visie hebben. Het ontwikkelen van leuke eerlijke producten waar de gebruiker blij van wordt. Géén absurde marges maar producten die voor iedereen toegankelijk zijn.

– Joost Kamerling

0